Dalmacja

Hotele: Dalmacja, 14614 obiektów noclegowych

Sortuj wg

Villa Angela Dalmacja
3.6
Słońca
Rekomendacja 100%
Dojazd własny
85 dni
Cena za osobę
 



Palace Queen Mary Dalmacja
0 Opinie o hotelu
 
Dojazd własny
85 dni
Cena za osobę
 

Dom gościnny Komiza Provita Dalmacja
0 Opinie o hotelu
 
Dojazd własny
85 dni
Cena za osobę
 

Villa Nada Dalmacja
5.0
Słońca
Rekomendacja 100%
Dojazd własny
85 dni
Cena za osobę
 

Dom gościnny Delic Dalmacja
5.0
Słońca
Rekomendacja 100%
Dojazd własny
85 dni
Cena za osobę
 

Dom gościnny Perisic Dalmacja
0 Opinie o hotelu
 
Dojazd własny
85 dni
Cena za osobę
 



Nie znaleziono pasujących wyników. Usuń wszystkie wybrane kryteria

Informacje o regionie Dalmacja


Przed podróżą

Ostatnia wersja została edytowana przez administrator
Ogólnie
Nazwa Dalmacja to geograficzne i turystyczne określenie wschodnioadriatyckiego wybrzeża od miejscowości Starigrad-Paklenica na północy do Boka Kotorska (Zatoka Kotor, na granicy z Czarnogórą) na południu. Na stałym lądzie za wąskim, żyznym paskiem wybrzeża wznoszą się strome, urwiste zbocza krasowego łańcucha Gór Dynarskich. Na północy odgradzają one Dalmację od centrum Chorwacji, pośrodku od Bośni, a zupełnie na południu od Czarnogóry. Chorwacja jest też prawdziwie zwrócona w stronę morza, zarówno w życiu codziennym, toczącym się pod czerwonymi ceglanymi dachami domów, jak też w dziedzictwie kulturalnym i historycznym rządzących tu niegdyś panów kolonialnych – Greków, Rzymian, Bizantyńczyków i Wenecjan.

Cytrynowożółte krzaki janowca, fioletowa szałwia i lawenda, wiecznie zielony las piniowy i winorośle rozsiewają swój aromatyczny zapach w łagodnym morskim klimacie. Na kamienistym brzegu jasnej, lazurowej wody, na której niczym diamenty w jaskrawym słońcu błyszczą powierzchowne fale, odpoczywają motyle. Czarujący fragment przyrody pełen zmysłowej radości.

Na granicy / wiza
Dalmacja – historyczna kraina na pograniczu Chorwacji oraz Czarnogóry (część geografów twierdzi, że północno-wschodnia część Dalmacji sięga jeszcze na tereny Bośni i Hercegowiny). Północną granicę Dalmacji wyznacza chorwacka wyspa Pag. Południową zaś Zatoka Kotorska. W sumie daje to obszar przeszło 400-kilometrowej długości i 50-kilometrowej szerokości. Do Dalmacji należą również okoliczne wysepki, których jest ponad 1000. Na terenie Dalmacji położone są tak słynne miasta, jak choćby: Dubrownik, Split, Szybenik, Zadar, czy Kotor. Poza nimi w skład Dalmacji wchodzą urocze, ciche miejscowości, żyjące codzienną pracą lokalnych rybaków, tudzież rolników (Dalmacja ma ważny udział w chorwackim PKB pochodzącym z rolnictwa). Większa część wybrzeża Dalmacji współtworzą wspaniałe skały wapienne.

Do Kalabrii najszybciej dostaniemy się samolotem. Najwięcej lotów obsługuje lotnisko w Splicie. Z terminalu kursują regularne linie autobusowe realizujące połączenia do miasta, a stąd do większości nadbrzeżnych kurortów i miasteczek. Do wizyty w Dalmacji (nie dłuższej niż 90 dni) polscy obywatele nie potrzebują wizy. Wystarczy dowód osobisty.
 
Klimat / Kiedy jechać?
Dalmacja położona jest na południowym skraju Półwyspu Bałkańskiego, z tytułu czego klimat tam panujący jest najbardziej upalną odmianą śródziemnomorskiego typu pogodowego. Do Dalmacji śmiało możemy wybierać się późną jesienią. 20 stopni Celsjusza w listopadzie nikogo tutaj nie dziwi. Natomiast tłumy turystów o tej porze roku już jak najbardziej. Zatem warto zaplanować sobie pobyt właśnie na późną jesień (ew. wczesną wiosnę).

Kraj i ludzie

Ostatnia wersja została edytowana przez administrator
Historia / Obyczaje
Nie jest to jednak fragment raju. Od stuleci kraj niczym magnes przyciągał zdobywców i osadników, najpierw Ilirów, później Greków i Rzymian, a w końcu germańskie plemiona Gotów i Franków, jak też Słowian i Awarów. W średniowieczu znaczącym władcą stała się Wenecja, która broniła Dalmacji przed powtarzającymi się atakami Turków. Tylko republika miejska Raguza, dzisiejszy Dubrownik, za pomocą zręcznych negocjacji zachowała sobie pewną niezależność. Aż do drugiej wojny światowej Dalmacja należała do Królestwa Jugosławii, a po 1945 r. do Socjalistycznej Republiki Jugosławii, której rozpad pozostawił ślady również tutaj. Dubrownik, Zadar i Šibenik najbardziej ucierpiały na skutek ataków armii Federalnej Republiki Jugosławii. Od czasu podpisania układu pokojowego z Dayton w kraju znów panuje pokój. Ślady wojny można wypatrzeć już tylko w nieco czerwieńszej barwie nowych dachów i kominów.

Historia tego nadbrzeżnego regionu mogła przez tysiąclecia być burzliwa – naznaczona budową i zniszczeniem, okresami rozkwitu i upadku -, ale nigdy nie była polem bitew istotnych dla oblicza świata ani centrum władzy w polityce światowej. Różne potęgi kolonialne utrzymywały tu bazy handlowe i militarne, dzięki czemu rozbudowywano dalmackie miejscowości, w których do dzisiaj pozostała ogromna, cenna spuścizna kulturalna kolonialnych panów. Nadbrzeżne miejscowości zdobią kamienne kwiaty stylu romańskiego, gotyku i renesansu, a cztery miasta zaliczają się dzięki jedynym w swoim rodzaju skarbom sztuki do światowego dziedzictwa UNESCO. Dalmacja służyła jednak wszystkim swym panom głównie jako letnia rezydencja i ogród, dostarczała im owoców i warzyw, oliwy z oliwek, ryb i wina. Nawet w Pałacu Dioklecjana w Splicie nie uprawiano wielkiej polityki. Budowlę kazał postawić rzymski cesarz Dioklecjan jako rezydencję, w której miał zamiar spędzić starość.

Uprawa ogrodów, rybołówstwo i wypoczynek – to funkcje, które do dziś pełni wybrzeże Dalmacji. Polityka chorwacka rozgrywa się w stolicy, w Zagrzebiu, położonym daleko w głębi lądu. Już za czasów Tito rozpoczęła się na wtedy jeszcze jugosławsko-chorwackim wybrzeżu era nowoczesnej turystyki. Do 1990 r. tanie (dla przywożących dewizy urlopowiczów) kurorty nad błękitnym morzem przeżywały boom. Ogłoszenie niepodległości w 1991 r. i uznanie niezależności kraju przez resztę świata otworzyły Chorwacji drogę do demokracji i gospodarki rynkowej. Kwitnące niegdyś dziedzictwo turystyczne zostało jednak zniszczone i stało się niemodne.

Od tego czasu w odnowienie infrastruktury turystycznej wpompowano ogromne publiczne i prywatne środki. Dzisiaj Dalmacja oferuje swoim gościom różnorodne propozycje: od pięciogwiazdkowych hoteli po urlop w chatce rybackiej, od centrów wellness po trasy dla żeglarzy i rowerzystów górskich. Nowe autostrady pozwalają turystom szybko dojechać do celu. W miastach odrestaurowuje się stare ratusze i place, kościoły i pałace – to praca, którą dawno należało wykonać wobec tak cennego kulturalnie i historycznie dziedzictwa. A w restauracjach zamiast tak wcześniej popularnych prostych dań mięsnych z grilla podaje się pyszne dalmackie dania przyprawione aromatycznymi ziołami. Cała Dalmacja jest niczym piękna zdobiona szkatułka z cudowną zawartością: czystą wodą i piękną, nietkniętą przyrodą, a na dodatek serdeczną gościnnością.
 
Mentalność / Tradycja
Mentalność mieszkańców Dalmacja wpisuje się w osobowość bałkańskich południowców. A zatem ludzi hołdującym zasadzie wolniej biegnącego czasu. Ludzie ci są nieco mniej zorganizowani Chorwatów zamieszkujących północne regiony kraju. Lubują się w spontaniczności, sentymentalnym nieładzie, który z czasem staje się dla turystów uroczy. Idzie się przyzwyczaić.
 

Transport

Ostatnia wersja została edytowana przez administrator
Lotniska / Wynajem samochodów
Największe lotnisko znajduje się w Splicie (SPU. Port położony jest 20 km na zachód od granic miasta. Szczególnie zatłoczony w lecie, zimą, późną jesienią i wczesną wiosną nieco spokojniejszy.

Na lotnisku istnieje możliwość wypożyczenia samochodu. Swoje stanowiska w hali przylotów posiadają następujące firmy: Adex, Adriaplus/Europcar, Anterra/Hertz, Automatic, Commerce, Dicar/Budget, Dignitas/Alamo-National, Sixt, Subrosa/Dollar-Thrifty.


Transport publiczny
Przy terminalu lotniska znajduje się przystanek autobusowy. Co 20 min kursuje z niego autobus do centrum miasta. Koszt przejazdu to 15 kun chorwackich, czyli około 2 euro.


Taksówki / Infrastruktura
Postój taksówek znajduje się przed budynkiem terminalu. Orientacyjny koszt jazdy między lotniskiem i centrum miasta wynosi około 250 kun chorwackich, czyli około 35 euro.

Wydarzenia/atrakcje

Ostatnia wersja została edytowana przez administrator
Wydarzenia
Marzec/kwiecień
Korčula: Wciąż żywy chrześcijański zwyczaj świętowania Wielkiego Tygodnia uroczystymi Mszami i procesjami tradycyjnych bractw Wszystkich Świętych, Św. Michała i Św. Rocha. Od Niedzieli Palmowej do Poniedziałku Wielkanocnego
Hvar: W nocy z Wielkiego Czwartku na Wielki Piątek przez 6 gmin wyspy maszeruje zgodnie z 500-letnim zwyczajem procesja Drogi Krzyżowej, kończąca się o 6 rano.

Czerwiec
Šibenik: Międzynarodowy Festiwal Dzieci, podczas którego całe miasto staje się wielką sceną występów muzycznych, teatralnych, akrobatycznych oraz zabaw.

Lipiec/sierpień
Omiš: Klapa-Festival – w lipcu grupy klapa z całej Dalmacji spotykają się na radosnym konkursie śpiewu.
Dubrownik: Festiwal letni – wielki festiwal muzyczno-teatralny na 33 otwartych scenach w centrum starówki. Program obejmuje muzykę klasyczną, jazz i folk, aż po wystawy sztuki i przedstawienia teatralne.
Split: Splitsko ljeto (Splickie lato) – festiwal dramatu, baletu i opery na otwartych scenach na starym mieście. Stały punkt programu: „Aida” i „Nabucco” Verdiego w perystylu.
Zadar: Festiwal muzyczny u Św. Donata – muzyka religijna średniowiecza, renesansu i baroku.
Dugi otok: Saljske Užance – gonitwy osłów w Sali. Do tego wino, poczęstunek i muzyka.
Kukljica, Uljan: Madona od snijega (Matka Boska Śnieżna) – uroczysta procesja łódek.
Sinj: Sinjska alka – najważniejsze chorwackie widowisko rycerskie. Zawody jeździeckie we wspaniałych strojach i kostiumach odbywają się od 1715 r. na pamiątkę zwycięstwa nad Turkami. Jednocześnie odbywa się kościelne święto Matki Boskiej ze Sinj, której według legendy alkami (kawalerzyści) zawdzięczają zwycięstwo.
Šibenik: letnia szkoła organów – muzyka w przestrzeni sakralnej, wymiana teoretycznych i praktycznych badań, których wyniki przedstawiane są publiczności podczas ok. 10 koncertów. Sześcioro historycznych organów rozbrzmiewa w samym tylko mieście Šibenik, w całym regionie to 19 współczesnych i historycznych instrumentów.

Wrzesień
Korčula: Dni Marco Polo – główną atrakcją jest rekonstrukcja historycznej bitwy pod Korčulą z 1298 r., podczas której do niewoli dostał się urodzony ponoć w Korčuli Marco Polo. W więzieniu w Genui spisał potem swe słynne relacje z podróży do Chin.

Oficjalne dni świąteczne
1 stycznia Nowy Rok, 6 stycznia Trzech Króli
marzec/kwiecień Wielkanoc
1 maja Dzień Pracy
22 czerwca Dzień Powstania Antyfaszystowskiego
25 czerwca Święto Narodowe
15 sierpnia Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny
1 listopada Wszystkich Świętych
25/26 grudnia Boże Narodzenie

Specjalności kulinarne
Kulinarne atuty dalmackiego wybrzeża pochodzą prosto z ogrodu i morza.

Cieniuteńka, surowa szynka dalmacka, żółty owczy ser i solone sardele, do tego kilka czarnych oliwek, biały domowy chleb, sałatka z dojrzałych na słońcu pomidorów i rozcieńczone wodą wino własnej roboty – od tych typowych dalmackich pyszności trzeba zacząć kulinarną podróż.

Proste, smaczne potrawy bez ciężkiego tłuszczu, przyprawione tylko solą, to zdrowy i pożywny wikt podczas gorącego lata. Hotelowi goście, którzy wykupili pełne wyżywienie, dostaną międzynarodowe śniadanie i międzynarodową kuchnię. Po pierwszym daniu (zupy jarzynowe i wywary mięsne, sałatki z bufetu) będą mogli wybrać panierowany sznycel, kotlet mielony, paluszki rybne albo drobiowe, a na deser ciasto, owoce i najczęściej bardzo smaczne lody.

Tutejsi mieszkańcy, jak większość południowców, nie jadają śniadań. Rano wystarczy im filiżanka kawy i krótka pogawędka w kawiarni (kavana), po drodze do pracy. Dopiero na marenda, drugie śniadanie późnym przedpołudniem, podaje się bardziej sutą przekąskę: plasterek pieczeni na zimno, marynowane sardele, oliwki, ser, małe ciepłe zakąski i wino na pół z wodą z kranu, czyli bevanda. Aż do kolacji, głównego posiłku w ciągu dnia, Chorwaci wykorzystują każdą okazję, by napić się kava (espresso).

W ostatnich latach niczym grzyby po deszczu wyrosły wszędzie baro-kawiarnie. Dla ogółu jest to przystępna alternatywa wobec niezwykle jak na tutejsze warunki drogich restauracji. W ośrodkach turystycznych znajdziemy pizzerie, tawerny i konobas (wiejskie gospody). Dania rybne są wszędzie znacznie droższe niż potrawy z mięsa.

Lokalną specjalnością są właśnie dania z ryb i owoców morza, przygotowane w bardzo różnorodnych formach: jako sałatki, w czarnym risotto z mątw, z makaronem spaghetti albo zielonym makaronem własnej roboty. Jeśli chcecie zamówić scampi (homary „langustynki”), pamiętajcie, że najczęściej podawane są ze skorupą, którą trzeba samemu zdjąć. Wypróbujcie tę sztukę najpierw na scampi z grilla – potem możecie się odważyć na zamówienie gotowanego scampi buzara w pysznym wywarze z wina, pomidorów i różnych warzyw.

Zamieszanie wśród turystów wprowadza zawsze podawana w karcie dań cena za kilogram. Nie oznacza to oczywiście, że musicie zamówić kilo ryb, po prostu cenę porcji wylicza się na podstawie jej wagi. Małe, pyszne sardynki, świeżo z grilla, marynowane albo solone, uważane są za posiłek biedaków i dlatego znajdziecie je tylko w menu konobas i gostionica (karczm).
Wołowe, wieprzowe i jagnięce steki przygotowuje się w Dalmacji tradycyjnie na ruszcie nad otwartym paleniskiem z węgla drzewnego. W konobas południowej i środkowej Dalmacji znajdziecie jeszcze jedną szczególną specjalność: ryby i mięso, przede wszystkim jagnięcinę, gotuje się razem z kartoflami i warzywami pod metalową pokrywą (peka), zasypaną żarzącym się węglem drzewnym. W ten sposób dobrze zachowuje się aromat potrawy. Czas gotowania to dobre dwie godziny, dlatego zawsze trzeba zamawiać to danie wcześniej.

Wybór dodatków jest mały; najczęściej podawane są solone ziemniaki, przyprawiana dużą ilością czosnku botwina albo ryż Djuveč. W każdej karcie są też frytki. Do ryby i mięsa miejscowi jedzą najchętniej biały chleb.

Wino, czerwone lub białe, jest częścią każdego posiłku. Na użytek domowy rolnicy sami je wytłaczają. Powinniście spróbować tego bardzo charakterystycznego, zdrowego i do tego niedrogiego trunku, stolno vino, nawet jeśli nie spełnia on wymagań wysokogatunkowego wina (które też tu dostaniecie, w butelkach o pojemności 0,7 l, z nadrukowanym miejscem pochodzenia).

Ostatnio w całej Chorwacji konkurują ze sobą młodzi winiarze, którzy własne plony przerabiają na wina wysokiej jakości. Wszystkie te wytrawne wina mają wysoką, ponad 12-procentową zawartość alkoholu. Liderem jest słodkie wino deserowe Prošek, które ma 16 procent alkoholu. Dla miłośników piwa: Dalmacja ma kilka własnych browarów, a do tego wszędzie dostępne jest piwo importowane.

Warte zobaczenia
Wybierając się do Dalmacji przede wszystkim warto skierować się do:
Archipelagu Kornati - obejmującego 147 wysp z białego kamienia.
Dubrownika – słynnej architektonicznej perły chorwackiego wybrzeża.
Parku Narodowego Jezior Plitwickich – czyli 16 krasowych jezior połączonych ze sobą licznymi wodospadami, które zachwycą po prostu każdego.
Parku Narodowego Paklenica – z kanionami Mala i Velika Paklenica.
Splitu – z pałacem rzymskiego cesarza Dioklecjana i... najmniejszą uliczką świecie (zwaną "Przepuść mnie").
Sybenika – z fantastyczną katedrą Św. Jakuba.
Trogiru – którego układ urbanistyczny znajduje się na liście UNESCO.
Wyspy Hvar – nazywanej „wyspą lawendy”.
Zadaru - miasta, o którym sam Hitchcock miał stwierdzić, że tutejszy zachód słońca jest piękniejszy niż w Kalifornii.

Relacje z podróży Dalmacja

W tym roku spędzałam wakacje organizowane przez biuro podróży ADRIA DATABANKA sp . z. o. o. z siedziba przy... czytaj dalej

Najpopularniejsze miejscowości wypoczynkowe - Dalmacja

Opinie Dalmacja

Czyściutko i bezosobowoHotel polecany
Apartament and Room Kapelica, Dubrownik, Dalmacja
5.5
Słońca
Hotel mieści się obok nieczynnej kapliczki, więc jest raczej cicho. 10 minut wspinaczki od bramy głównej prowadzącej do Starego Dubrownika. Superczysto, każdy pokoik ma na zewnątrz dwa krzesełka i stoliczek. Bardzo ładny, kwitnący ogródek. Sypialnia z aneksem kuchennym (plus stolik do jedzenia). Szafa, porządne materace, cicho. Przed pokojem ogród różany oraz widok na Białą Basztę. Czysto! Właścicielka kompletnie bez kontaktu. Odpowiada na pytania i odchodzi. Lodowata i sprawna. Mówi po angie... Czytaj dalej opinię
maj 16
,
Grzegorz, Wiek 46-50, para
Potwierdzono dowodem rezerwacji
Oceniający jest klientem HolidayCheck lub przedstawił dowód swojego pobytu
Opinie czytano 10 razy

Cudowne miejsce, piękne miasto i śliczny hotelHotel polecany
Radisson Blu Resort & Spa at Dubrovnik Sun Gardens, Dubrownik, Dalmacja
6.0
Słońca
Cudowny hotel, bardzo dobrze polozony Rewelacyjnie wygodne lozko, bez zastrzezen odnosnie czystosci Bardzo poprawna, bez zadnych zastrzezen. Pyszne jedzenie, niestety mało lokalnych potraw Tuż przy morzu, magiczne widoki z tarasu Basen, silownia, warto skorzystac z infrastruktury Czytaj dalej opinię
kwiecień 16
,
Artur, Wiek 26-30, samemu
Potwierdzono dowodem rezerwacji
Oceniający jest klientem HolidayCheck lub przedstawił dowód swojego pobytu
Opinie czytano 1 razy

Cudowne miejsce, piękne miasto i śliczny hotelHotel polecany
Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik, Dubrownik, Dalmacja
6.0
Słońca
Swietny hotel, bardzo ladny pokoj. Mila obsluga. Czysty i fajnie wykonczony - bardzo polecam Super - bardzo mili i pomocni ludzie Pyszne jedzenie - szkoda ze malo potraw lokalnych Wszystko zgodnie z planem - blisko i szybko można się dostać do centrum miasta Czytaj dalej opinię
maj 16
,
Artur, Wiek 26-30, samemu
Potwierdzono dowodem rezerwacji
Oceniający jest klientem HolidayCheck lub przedstawił dowód swojego pobytu
Opinie czytano 1 razy

Przyjemny hotel w SplicieHotel polecany
Pokoje gościnne Lana, Split, Dalmacja
5.0
Słońca
Nocowaliśmy w tym hotelu w raz ze znajomymi podczas wakacji w Chorwacji. Hotel jest położony w dość sporej odległości od centrum (długi spacerek lub dojazd autem). Obsługa bardzo miła, bardzo ładne i wygodne pokoje. Polecam :) Czytaj dalej opinię
lipiec 15
,
Hubert, Wiek 26-30, wczasy rodzinne
Potwierdzono dowodem rezerwacji
Oceniający jest klientem HolidayCheck lub przedstawił dowód swojego pobytu
Opinie czytano 4 razy

Idealne miejsce na wakacje z dziećmi, polecamyHotel polecany
Zaton Holiday Resort, Zaton (Zadar), Dalmacja
5.8
Słońca
Na nasz pobyt wybraliśmy apartament **** i był to strzał w 10tkę. Dużo miejsca dla wszystkich, osobna sypialnia dla dzieci, kuchnia w całości wyposażona, mikrofalówka, naczynia, garnki, sztućce /brak tylko czajnika, był jedynie serwis do kawy/.Łazienka spora, można nawet się kąpać z dziećmi, dodatkowo taras osłonięty od sąsiadów więc pełna prywatność. Kompleks ogromny, bardzo zadbany, na każdym kroku służby porządkujące. Czysto i przestronnie. Oferowane jest wyżywienie, jednak nie skorzysta... Czytaj dalej opinię
czerwiec 16
,
Wojciech, Wiek 31-35, wczasy rodzinne
Opinie czytano 26 razy


Firma
O nas
Prasa
 
Wybierz język


Wybierasz się na wakacje do Dalmacja? Na HolidayCheck znajdziesz informacje o hotelach w Dalmacja oraz wycieczki. Najnowsze infromacje i najlepsze porady oraz wycieczki do Dalmacja. Wszystko po to, aby Twoje wakacje były piękne i niezapomniane. Zanim wyjedziesz na wakacje, dowiedz się więcej o Dalmacja

HolidayCheck.pl jest
członkiem Polskiej
Izby Turystycznej.
 
HolidayCheck.pl jest
w prestiżowym gronie
firm polecanych
przez magazyn Forbes
© 1999 - 2017, wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis HolidayCheck.pl używa plików cookies w celu identyfikacji, konfiguracji, utrzymywania sesji, prowadzenia statystyk oraz obsługi emisji reklam. Korzystanie z serwisu HolidayCheck.pl oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Więcej szczegółów tutaj.
Region index